Spørsmål om solpleie?

Finn svarene på ofte stilte spørsmål her

1. Hvordan blir huden min brun?

Solens UV-stråler stimulerer hudens pigmentceller for å danne det brune pigmentet melanin som en beskyttelsesmekanisme. Melanin produseres naturlig i kroppen, og absorberer UV-stråling og bekjemper frie radikaler. Produksjonen av melanin er vår naturlige beskyttelsesmekanisme mot sollys. Det er viktig å forstå at evnen til å produsere brunfarge og vår naturlige hudfarge har innvirkning på hvor utsatte vi er for hudskader.

 

2. Hva betyr solfaktoren?

Solfaktoren beskriver hvor lenge du kan være i solen uten å bli solbrent, avhengig av hudens beskyttelsesevner (f.eks. man kan være i solen i 10 minutter uten å bli solbrent, og derfor vil et produkt med solfaktor 10 multiplisere denne “selvbeskyttelsestiden” med 10 = 100 minutter). Solbeskyttelsen er dermed også avhengig av din egen hudtype. Full solbeskyttelse kan kun garanteres dersom du påfører nok av produktet. Vi anbefaler 2 mg/cm2 for en påføring, noe som betyr ca. 1 fingerlengde med krem til ansiktet eller 2-3 teskjeer til en gjennomsnittlig voksen kropp.

 

3. Hva er riktig bruksmengde?

Et solprodukts beskyttelse avhenger av mengden som brukes. Det bør derfor brukes sjenerøse mengder av solproduktet på alle deler av huden. Delene av kroppen som ofte glemmes er øverst på brystet og på baksiden av nakken og beina. Anvendelsen av solpleieprodukter er en av de viktigste faktorene for effektiv beskyttelse i solen: Påfør alltid solkrem før du går ut i solen for å sikre full beskyttelse. En voksen trenger omtrent 2-3 teskjeer for å dekke hele kroppen. Gjenta hver 2. time, og spesielt etter svømming, eller dersom du har ligget på håndkleet eller svettet.

 

4. Trenger barn andre solbeskyttelsesprodukter enn voksne?

Barn er spesielt utsatt for skade på huden forårsaket av UV-stråling. Barns ømfintlige hud er spesielt sårbar, og huden til de aller minste barna har ikke fullt utviklet sin naturlige beskyttelse. Full hudtykkelse og evnen til å danne pigmenter er ikke ferdig utviklet før i tenårene. Hyppigheten av solbrenthet i barndommen kan være relatert til hudkreft senere i livet. Barn bør derfor bruke solpleieprodukter med høy og svært høy solfaktor. Barn elsker dessuten å bade og svømme. Dette reduserer hudens egen UV-beskyttelsesevne og vasker til en viss grad bort UV-filtrene. For å sørge for at solbeskyttelsesnivået varer så lenge som mulig, er våre barneprodukter utviklet med “ekstra vannfasthet“. Kids Swim&Play har “vannfasthet som varer lenge“.

Som en forlengelse av testen som fører til godkjennelsen “ekstra vannfast”, hvor testere tar et bad i 4 x 20 minutter i henhold til den godkjente standarden av Cosmetic Europe, har vi utviklet en definisjon på høy vannfasthet som innebærer at testere tar et bad i 6 x 20 minutter etter påføring av produktet. Etter badene må den gjenværende solbeskyttelsen inneholde mer enn 50 % av den opprinnelige verdien.

 

5. Kan jeg øke solbeskyttelsen med en ny påføring av solkrem?

Den beskyttende effekten vil ikke øke ved ny påføring. Derfor er det viktig å starte med en høy beskyttelsesfaktor helt fra begynnelsen. Påfør på nytt etter å ha ligget på håndkledet, etter svømming osv., men minst hver 2. time for å opprettholde beskyttelsesnivået.

 

6. Hva betyr vannfast?

For testing av vannfasthet i Europa, finnes det en allmenn akseptert standard godkjent av Cosmetics Europe (kosmetikkindustriens overordnede organisasjon). Alle våre solpleieprodukter som er vannfaste, har blitt testet av eksterne, uavhengige institutter og bestått kriteriene for vannfasthet. Testerne tar et bad i 2 x 20 minutter (vannfast) eller 4 x 20 minutter (ekstra vannfast) etter påføring av produktet. Etter badene må den gjenværende solbeskyttelsen inneholde mer enn 50 % av den opprinnelige verdien. Vannfast betyr derfor ikke varig solbeskyttelse i ubegrenset tid.

 

7. Kan jeg fremdeles bruke et solbeskyttelsesprodukt fra i fjor eller er det mindre effektivt?

Vi garanterer produktkvaliteten i 12 måneder etter at det har blitt åpnet. Dersom produktet har blitt lagret i romtemperatur under normale forhold, og det ikke ser eller lukter rart, kan det brukes neste sesong.

Holdbarheten reduseres heller av faktorer som fysisk ustabilitet (separasjon av emulsjonen), endringer i parfymen eller produktets farge. Det er ikke sant at solfaktoren i solpleieprodukter reduseres over tid og at bare nye produkter gir full beskyttelse.

 

8. Kan jeg bruke en solkrem i kombinasjon med NIVEAs produkter for kropp eller ansikt?

Dette er mulig dersom du først påfører NIVEA-solkremen og så venter 15 til 30 minutter før du bruker NIVEAs produkter for kropp eller ansikt. På denne måten opprettholdes UVA/UVB-filtrenes solbeskyttelsessystemer i solkremen.

 

9. Hva er de viktigste årsakene til solallergi?

Solallergi forårsakes av oksidativt stress som følge av UV-påførte, frie radikaler i hudcellene. Dette fører til at immunforsvaret overreagerer, noe som forårsaker betennelsesprosesser og ulike allergiske symptomer. Solallergi berører for det meste mennesker med sensitiv hud, noe som tilsvarer rundt 20 % av befolkningen. Det er ikke farlig, men svært ubehagelig. Du kan forsøke å unngå solallergi ved å bruke solbeskyttelse med et balansert UVA/UVB-beskyttelsessystem med særlig høy UVA-beskyttelse. Aktive ingredienser i produktet som virker beskyttende på cellene, som f.eks. vitamin E, kan i tillegg øke hudens eget forsvar mot soleksponering. Vi tilbyr en bred portefølje med solbeskyttelseskremer og -sprayer med hudpleieegenskaper og solfaktor. Vi anbefaler produktene fra NIVEA Sun Protect & Sensitive-serien for mennesker med sensitiv hud.

 

10. Hva kan jeg gjøre med gule flekker på klærne mine forårsaket av solpleieprodukter?

Produktet inneholder ulike UV-filtre som beskytter huden mot UVA- og UVB-stråling. Det er spesielt UVA-filter som etterlater gule flekker. Dersom huden kommer i kontakt med klærne før produktet har tørket, er det større sannsynlighet for at klærne får gule flekker. Dersom dette skjer, anbefaler vi at klærne først vaskes på 30 °C uten vaskemiddel, før de vaskes som normalt med flytende vaskemiddel på 30 °C. Dersom flekkene ikke forsvinner etter vask, anbefaler vi at du lar klærne ligge i en sitronsyreoppløsning (50 g sitronsyre i 1 l vann) i 1 time. Vær forsiktig med delikate stoffer og f.eks. perlemorsknapper. Vennligst prøv produktet på en lite iøynefallende flekk før bruk. Du kan også prøve å behandle flekkene med en kommersiell rustfjerner på stoffer i henhold til produktbeskrivelsene. Vask så med flytende vaskemiddel på 30 °C. Du bør unngå blekemidler, oksidvirkende produkter, vaskemiddel i pulverform, samt vask ved høye temperaturer. Advarsel: Vær oppmerksom på at sitronsyre er litt farlig ved kontakt med hud (irriterende, sensibiliserende), øynene (irriterende), ved svelging og inhalering (irriterende). Kontakt med huden kan forårsake betennelse og blemmer. Vevskader er avhengig av hvor lenge syren er i kontakt med kroppen. Vi anbefaler derfor at du bruker vernehansker når du håndterer sitronsyre og ikke puster inn sitronsyrestøv.

 

11. Hvorfor blir jeg ikke like brun når jeg bruker solkrem som uten?

Mange tror at solkrem med høy solfaktor reduserer muligheten til å bli brun, og velger derfor produkter med lavere solfaktor. Du blir brun selv med høy solfaktor. Det vil derimot ta litt lengre tid, men det er også mer skånsomt mot huden. Produkter med høy solfaktor beskytter mot solbrenthet og tidlig aldring. Dette skyldes UV-stråling.

 

12. Hvor lang er holdbarheten for NIVEA-produkter?

Alle NIVEA-produkter har en bevist holdbarhet i uåpnet tilstand på minst 30 måneder etter produksjonsdatoen med mindre produktet har en spesifikk utløps- eller bruk før-dato. Lys- og varmeeksponering kan over tid føre til noe ustabilitet i produktets struktur. Vi anbefaler å kaste gamle produkter som har blitt kornete, vannete, misfargede eller dersom lukten har endret seg.

 

13. Hva er årsakene til solallergi?

Solallergi forårsakes av oksidativt stress som følge av UV-påførte, frie radikaler i hudcellene. Dette fører til at immunforsvaret overreagerer, noe som forårsaker betennelsesprosesser og ulike allergiske symptomer. Solallergi berører for det meste mennesker med sensitiv hud, noe som tilsvarer rundt 20 % av befolkningen. Det er ikke farlig, men svært ubehagelig. Du kan forsøke å unngå solallergi ved å bruke solbeskyttelse med et balansert UVA/UVB-beskyttelsessystem med særlig høy UVA-beskyttelse. Aktive ingredienser i produktet som virker beskyttende på cellene, som f.eks. vitamin E, kan i tillegg øke hudens eget forsvar mot soleksponering. Vi tilbyr en bred portefølje med solbeskyttelseskremer og -sprayer med hudpleieegenskaper og solfaktor. Vi anbefaler produktene fra NIVEA Sun Protect & Sensitive-serien for mennesker med sensitiv hud.


Flere spørsmål?

Vennligst ta kontakt med oss ved å bruke kontaktskjemaet vårt på nett.

 

Kontakt Oss